Seilsesongen 2020

På grunn av Corona-situasjonen er alle turer og arrangementer

Inntil videre avlyst, hvertfall fram til medio august.

 

Er det ikke det ene, så er det det andre! I år er det Korona. Det store spørsmålet nå er jo om det blir noen seilsesong i det hele tatt, men vi er optimistiske og klargjør Frithjof med utgangspunkt i at alt ordner seg. Vi håper med derfor å kunne ønske velkommen om bord til seilsesongen 2020!


Maritim familiedag
Søndag 24. mai blir det Maritim familiedag på Skotta. Dette arrangementet er et samarbeid mellom Larvik Museum og Frithjofs venner, og er et sikkert tegn på at sesongen er i gang. Frithjofs venner tilbyr turer på fjorden kl 13 og 15, et tilbud som passer både for store og små som vil oppleve hvordan det er om bord i en 124 år gammel losskøyte.


Turer til Svenner

Disse populære turene er åpne for alle, og det er gratis å være med, men det er lov å gi en gave til driften av Frithjof II som takk for turen. Vi drar fra Skottebrygga kl 10.00 og er tilbake rundt kl 17.00. Vi går i land på Svenner og tilbringer noen timer der, og når været tillater det, blir det bading i Nordbogen for de tøffeste. På turen til og fra heiser vi seil hvis mulig. Det blir fem slike turer i år, en i mai, to i juni og to i august. Se seilingsplanen for nærmere datoer. Påmelding ved oppmøte på Skottebrygga


Kulturskrinet 2020
I skrivende stund er skolene stengt, og 5. klassingene i Larviksdistriktet, som alle andre elever i landet, får undervisning over internett hjemme i egen stue. Men skulle dette endre seg innen midten av mai skal de om bord i Frithjof og ut til Malmøya for å lære om kystkultur og seiltradisjoner! Dette prosjektet gjennomføres som vanlig i samarbeid med Oslofjorden Friluftsråd, og det seiles daglige tokt i perioden 20. mai til 16. juni. Også i år er Øyvin Lauten skipper og Jan Olav Holte mannskap. Takket være Kulturskrin-seilingene blir hundrevis av barn årlig introdusert for trebåtkultur generelt, og Frithjof spesielt.

Sommerfest om bord for medlemmer
Vi gjentar suksessen fra i fjor og invitere til Frithjof-fest i år igjen! Som sist fyller vi båten med god mat og glade Frithjof-venner fredag 12. juni, og lar vær og vind avgjøre hvor vi gjør strandhogg. Hvis vi er riktig heldige, tar Fredrik med gitaren! Dette er en medlemstur, og festkomiteen v/Vigdis Amlie tar imot påmelding etter «førstemann til mølla»-prinsippet.

Seilkurs/treningsseiling til Brest-turen
Det blir ikke offentlig seilkurs i år, da disse kveldene går med til å trene opp mannskapet som skal være på medlemsturen til Brest i Frankrike. Den turen er omtalt lengre nede på siden. Kursholdere på treningskveldene er Brest-skipperne på omgang, og det er obligatorisk deltakelse for de som er påmeldt turen.

Medlemstur til Brest Internasjonale Maritime Festival i Frankrike

Dette er storsatsingen vår i år, og skulle være belønningen etter mange år med tøff dugnadsinnsats. Det er nok tvilsomt om et slikt internasjonalt prosjekt som medfører mye reising over landegrenser for mange personer lar seg gjennomføre nå, men her er i hvert planen vår: Frithjof seiler i retning Brest søndag 21. juni og kommer hjem til Colin Archer Havnefestival 31. juli. Dette vil være en fin anledning til å vise frem båten, knytte nye bekjentskap og en flott tur for medlemmene av Frithjofs Venner. Det skal i første rekke være en tur for medlemmer, og vi mener turen skal gjennomføres på en måte som sikrer tilstrekkelig trygghet og trivsel for alle om bord. Turen deles i fire hovedetapper, og ruta ned skal i utgangspunktet gå øst for Jylland, via Kielkanalen og Amsterdam og tilbaketuren via den engelske kanal, vest for Danmark.

Det vil være seks, maks syv om bord på hver etappe. I tillegg til skipper og styrmann, bør det minst være to til som kan seile båten. Seilkurset til våren vil være obligatorisk trening for deltagere på Brestturen og her vil vi øve på seilmanøvre, berging av seil og seiling i hardt vær. Dette er en tur hvor man må være forberedt på seiling i mye sjø og kan hende dager i strekk. Vi vil likevel gjøre vårt ytterste for at dette skal bli en hyggelig tur for alle, der alle er en del av teamet ombord. Deltakerne betaler 250 kroner i døgnpris på turen, som skal dekke mat, diesel, havneleie og deltakeravgift for båten i festivalen. Påmeldingen er i gang.

Første etappe: 20. juni til 3. juli: Larvik – Amsterdam. Skipper: Dag Ottar Vold
Andre etappe: 4. juli til 13. juli: Amsterdam – Brest. Skipper: Linda Augland
Tredje etappe: 16. juli til 24. juli: Brest – Amsterdam. Skipper: Hans Petter Skontorp
Fjerde etappe: 25. juli til 1. august: Amsterdam – Larvik. Skipper: Øyvind Lauten

 

Colin Archer Havnefestival
Helgen 31. juli – 2. august er Frithjofs venner igjen med på å arrangere Colin Archer Havnefestival.  Det blir nok en gang skutetreff på Svenner fredag kveld og vennskapsseilas i Indre havn på lørdag. Da blir det også maritimt markedet på Skotta og foredrag på Tollerodden. Mer info kommer! Skipper er Fredrik Lange-Nielsen.


Risør trebåtfestival
Første helg i august er det trebåtfestival i Risør igjen! Dette er for mange årets høydepunkt, med gjennomført maritim stemning, en imponerende samling vakre trebåter og et rikholdig program både til lands og til vanns. Frithjof har deltatt på trebåtfestivalen i mer enn 20 år, og prydet i fjor forsiden av festivalprogrammet! NB: Frithjof vil i år dra rett videre til Losjubileet i Arendal.


Losjubileet i Arendal

Lostjenesten er 300 år i år, og det må feires! Frithjof er invitert både hit og dit, og vi har takket ja til alt vi mener vi kan rekke. 9. - 14. august arrangeres Arendalsuka, og der skal Frithjof ligge innerst i Pollen sammen med en losbåt fra «Bugser og Berging» og ha aktiviteter på dekk i regi av Kystverket. Øyvin Lauten er skipper i denne perioden.

 

Losjubileet i Halden og Fredrikstad

Lørdag 15. august skal Frithjof delta på Losjubileet i Halden, hvor hun skal ligge til kai sammen med andre losbåter fra ulike tidsperioder. Søndag 16. august skal hun videre til Halden, hvor hun skal ligge til kai ved porten til Gamlebyen sammen med «Gamle Oksøy». Der skal det blant annet være åpen båt. PÅ vei fra Østfold til Larvik går turen også innom Hvasser og Sandefjord. Fredrik Lange-Nielsen er skipper i denne perioden. Mer om disse arrangementene kommer siden. Følg med på nettsiden vår!

 

Losjubileet i Larvik

19. – 20. august kommer losbåtene til Larvik, og da blir det arrangementer for å feire lostjenesten på Tollerodden/Skotta i regi av Sjøfartsmuseet og Frithjofs venner.

 

Følg med på www.frithjof.no – der kommer det oppdateringer underveis. Det lønner seg å være medlem av Frithjofs venner om du liker deg på vannet!

 

Velkommen om bord i 2020!
Hilsen seilingsansvarlig
Anne Thorenfeldt