Seilsesongen 2022

Velkommen om bord til oss på losskøyta Frithjof II til seilsesongen 2022!

Turer til Svenner
Vi har satt opp seks Svenner-turer i år; to i mai, to i juni og to i august. Disse populære turene er åpne for alle, og det er gratis å være med, men det er lov å gi en gave til driften av Frithjof II som takk for turen. Vi drar fra Skottebrygga kl 10.00 og er tilbake rundt kl 17.00. Vi går i land på Svenner og tilbringer noen timer der, og når været tillater det, blir det bading i Nordbogen for de tøffeste. På turen til og fra heiser vi seil når været tillater det. Se seilingsplanen for nærmere datoer. Påmelding ved oppmøte på Skottebrygga. Vi gjør oppmerksom på at vi har fått en begrensning på 12 passasjerer, så det kan lønne seg å være ute i god tid.

Seilkurs 2022
Hvis du går og tenker på at du kunne ha lyst til å være mannskap på Frithjof, er dette seilkurset midt i blinken for deg! Kursholderne er våre erfarne skippere, med Fredrik Lange-Nielsen som primus motor, assistert av Thor Ivar Gulliksen. Her lærer du alt du trenger å kunne for å være mannskap om bord, fra grunnleggende seilteknikk til knuter, knop og maritimt fagspråk. Det er ikke få meter tau man skal holde orden på under en seiltur, og det er heller ingen ulempe å kunne forskjell på styrbord og babord. Kurset er åpent for alle, og går en gang per uke over fire uker og koster kr 400,-. Påmelding ved oppmøte første kurskveld, som er onsdag 25. mai. Møt opp – vi trenger flere aktive på mannskapsfronten!

Sommerfest om bord for medlemmer
Vi gjentar den årvisse suksessen og inviterer til Frithjof-samling på fjorden! Vi fyller båten med god mat og glade Frithjof-venner lørdag 11. juni, og lar vær og vind avgjøre hvor vi gjør strandhogg. Fredrik Lange-Nielsen er skipper, og kanskje tar han også med gitaren! Dette er en medlemstur, og festkomiteen v/Vigdis Amlie tar imot påmelding etter «førstemann til mølla»-prinsippet.

Kulturskrinet 2022
Endelig er vi tilbake til normalen, og som vi har gjort i mer enn 20 år tar Frithjofs Venner alle 5. klassingene i distriktet ut på fjorden og i land på Malmøya for å lære om kystkultur og seiltradisjoner. Dette prosjektet gjennomføres i samarbeid med Oslofjorden Friluftsråd, og det seiles daglige tokt daglig i perioden 21. mai til 13. juni. Også i år er Øyvin Lauten skipper og han har med seg vekselvis Fredrik Lange-Nielsen og Magne Gaasemyr som mannskap. Takket være Kulturskrin-seilingene blir hundrevis av barn introdusert for livet på en gammel treskøyte, og vi møter stadig på barn og unge som har vært med på Kulturskrinet og kjenner igjen båten; og håpet vårt er at noen av disse vil komme tilbake som voksne og bli aktive medlemmer i miljøet rundt skøyta!

Sankthans på vannet
Sankthansaften drar Frithjof II tradisjonen tro ut kl 16.30, og figurerer som lederbåt for den etter hvert så tallrike båtkortesjen fra Stavern via Viksfjord og Franklinodden til Larvik. Deretter blir det gjerne tøffing rundt på fjorden, og mulig strandhogg på egnet sted, litt avhengig av vær- og vindforhold. Denne turen er forbeholdt medlemmer. Skipper er Hans Petter Skontorp.

Nordisk Skutträff
I månedsskiftet juni/juli blir det medlemstur til Fredrikstad. Der arrangeres i år Nordisk Skutetreff for tradisjonelle seilfartøy, et stort arrangement med regattaer og sosialt samvær. Dette er oppfølgeren til Nordisk Seilas som Frithjof har deltatt på i en årrekke, så her møter vi mange gamle regattakonkurrenter og seilvenner. Skipper er Øyvin Lauten.

Kystens Landsstevne
21.- 24. juli blir det tur til Kristiansand hvor Kystens Landsstevne går av stabelen i år. Sannsynligvis drar vi i følge med flere båter nedover, så dette blir en sosial tur med mulighet både for fine seilopplevelser, maritime aktiviteter og sosialt samvær. Skippere er Linda og Erling Augland.

Colin Archer Havnefestival
Helgen 30. juli – 1. august er Frithjofs venner igjen med på å arrangere Colin Archer Havnefestival.  Det blir tradisjonelt skutetreff på Svenner fredag kveld og vennskapsseilas i Indre havn på lørdag. Det blir også Maritime aktiviteter på Skotta i regi av Larviksmuseene og foredrag på Tollerodden. Mer info kommer! Skipper er Fredrik Lange-Nielsen.


Risør Trebåtfestival
Fra 4. til 7. august går turen Risør, hvor den årlige trebåtfestivalen arrangeres. Hit reiser også ofte flere båter i følge. Maritim stemning, tjærelukt, vakre trebåter, alle slags konkurranser og regattaer, og et rikholdig program både til lands og til vanns er blant det festivalen kan by på. Frithjof har deltatt på trebåtfestivalen i mer enn 20 år, og om vi ikke vinner skøyteregattaen hvert år, så har det hendt mer enn én gang! De senere årene har skøytene ligget fortøyd inne i indre havn, og det er mange som kommer en tur om bord til oss for å besiktige den fine skuta vår. På kveldstid er det yrende liv på brygga, og da hender det at nok det vanker en ankerdram blant sjøulkene som vandrer fra båt til båt. Dette er en tur for medlemmer. Det er ennå ikke avgjort hvem som er skipper i år.

Treningsseiling
I august har vi satt opp fire onsdagskvelder med treningsseiling for medlemmer fra kl seks til ni. Dette er tenkt som en oppfølging fra seilkurset, men også som oppfrisking for «rustne» medlemmer og som aktivitet for medlemmer som bare har lyst til å seil mer! Tanken er at oppdraget skal gå på rundgang blant skipperne, og det er avhengig av interesse fra medlemmene, så vi får se hvordan det blir!


Det lønner seg uansett å være medlem av Frithjofs venner hvis du liker deg på vannet!
Velkommen om bord i 2022!
Hilsen seilingsansvarlig
Anne Thorenfeldt