Aktiviteter


Stiftelse av Skottebrygga kystlag

Følgende meldes fra Elin Kragset Vold:

Tirsdag 3. oktober kl. 1900 blir det avholdt stiftelsesmøte for «Skottebrygga kystlag», på Larvik Sjøfartsmuseum. 
Frithjof blir en av de sentrale båtene i kystlaget. Vi ser for oss et lite og hyggelig kystlag med stort engasjement for kystkultur. Alle er velkommen

Satt inn 21.9.2023


En gledens dag!

Onsdag 13. september 2023 vil gå inn i historien som en ny merkedag for Frithjof. Da kunne motorgruppa endelig trykke inn startknappen for prøveoppstart av den nye motoren. 
Vi må bare ta av oss hatten for denne gjengen som nå i tre måneder har planlagt, grublet og skrudd ombord i Frithjof. De har møtt på utfordringer underveis, men med felles innsats har de løst utfordringene.

Vi takker alle bidragsytere som har gjort dette mulig, og gratulerer alle Frithjofs venner med ny motor og vel gjennomført prosjekt.

Satt inn 14.9.2023


Kulturminnedagen søndag 10. september

På Kulturminnedagen søndag 10. september vil vi holde åpen båt på Frithjof ved Skottebrygga i Larvik. 

Vi holder åpen båt fra kl. 1200 til kl. 1600 denne dagen. 

Velkommen til å se på skøyta vår. 

Satt inn 5.9.2023


Colin Archer Havnefestival 2023

Vi inviterer til Colin Archer Havnefestival, se link.

Satt inn 5.7.2023


Nå blir det motor!

I går kunne denne glade gjengen motta en gavesjekk på 300 000 kroner til ny motor og nytt gir til Frithjof. Før jul søkte vi Sparebankstiftelsen DNB om penger og nå fikk vi svar om at vi fikk innvilget hele søknadsbeløpet på 300 000 kroner.

Dermed ble det lunsj og mottakelse av stor gavesjekk og blomster på Sliperiet kafé i Larvik tirsdag 11. april. Dette betyr at vi nå er i mål med «Aksjon ny motor»!. Motor og gir er allerede bestilt, og vi kommer tilbake med mer informasjon om når vi forventer å være seilingsklare for sesongen. Følg med på websiden vår og på Facebook. I mellomtiden må du gjerne ta en piruett på stuegulvet for å feire!

Vi benytter anledningen til å takke alle våre venner for all hjelp til innsamling av midler til å få på plass ny motor og nytt gir til Frithjof II. Denne aksjonen har vist at det er svært mange som har et hjerte for denne skøyta, og et sterkt engasjement for at losskøyta fortsatt skal være i drift for å formidle historien om losenes arbeid og videreformidle viktig kulturarv i vår egen skjærgård til nye generasjoner.

   

                             På bildet (fra venstre): Svein Flusund, Anders Bruusgaard, Lill-Torunn Kilde, Marit Kaupang Klewe (DNB Larvik) og Erling Augland.

Satt inn 13.4.2023


Årsmøte / Generalforsamling

Oppdatert med protokoller.

Protokoll årsmøte Losskøyta Frithjof II

Protokoll årsmøte Frithjofs Venner

Saksliste

Årsberetning 2022

Regnskap 2022

Budsjett 2023

Satt inn 29.12.2022
Oppdatert 13.4.2023


Pubkveld for ny motor

Tusen takk til alle som stilte opp på arrangementet "På puben for Frithjof" i går på Mikron i Larvik. Vi samlet inn 22 000 kroner til ny motor og nytt gir. Så fikk vi også en stor overraskelse da Kystlaget Fredriksvern med Stavernodden Fyr og bedriften Hydroscand i Larvik overrakte henholdsvis 30 000 og 10 000 kroner til motorbytte !! For en overraskelse og for en glede! Vi er så takknemlige for støtten!

Så vil vi også rette en stor takk til alle som har bidratt på Spleis-aksjonen så langt. Her har vi nå fått inn 21 800 kroner! Vi er nå godt på vei til ny motor og gleder oss til fortsettelsen! Spleis-aksjonen går fram til 1. mai, der målet er 350 000 kroner. Vi skal også rette en stor takk til Kari Larsen Foss-Pedersen som ledet På puben-kvelden, og tusen takk til Louis Jacoby og Svennerskum som stilte opp for oss! Alle hjerter gleder seg i dag.

Foto: Lill-Torunn Kilde

Oppdatert 5.2.2023


Vinterfest / sosial sammenkomst

Velkommen til en hyggelig og uformell sammenkomst for å treffe Frithjof-venner!

Fredag 17. februar kl. 1900 på Spiseriet på Storgata i Larvik.

Alle bestemmer selv sin meny og sitt drikke, erter, kjøtt og flesk blir det ikke.

Påmelding til Vigdis telefon 98 04 41 05 eller e-post vigdisamlie123@gmail.com innen torsdag 16. februar

Påmelding er for at betjeningen skal vite omtrent antall å dekke til.

VELKOMMEN!

Oppdatert 30.1.2023


Ny motor til Frithjof - Aksjon ny motor

På bildet ser du losskøyta Frithjof II. På slutten av 2022 var det 126 år siden denne flotte losskøyta ble sjøsatt fra Porsgrunds Baadbyggeri på Knardalsstrand i Porsgrunn.

Frithjof II har i perioden høsten 2016 til våren 2018 gjennomgått en stor restaurering og historisk tilbakeføring. Arbeidet ble gjort i samarbeid med og med økonomisk støtte fra bl.a. Riksantikvaren. Det er lagt ned over tre tusen timer dugnadsinnsats i restaureringsprosjektet, og det legges årlig ned mange hundre dugnadstimer for Frithjof, både under vårpussen og under seilingssesongen. Losskøyta har aldri vært så fin som nå!

Men så er det altså slik at motoren har sviktet. Etter flere år med nøding, lirking og godsnakk er det stopp. Stiftelsen og Frithjofs Venner har derfor satt i gang Aksjon ny motor. Målet er å samle inn 350 000 kroner! Det vil betale for ny motor og girkasse, mens motorgruppa i Frithjofs Venner vil besørge innsettingen.

På pub`en for Frithjof

Et av tiltakene vi setter i gang er å samle alle som har et hjerte for losskøyta til en hyggelig ettermiddag. Frithjofs venner og stiftelsen inviterer deg derfor til Larvik Mikrobryggeri (Mikron, Nedre Fritzøegate 2) lørdag 4. februar 2023 kl. 18-20. Kom gjerne en time før og bestill mat og drikke.

Ved å delta på arrangementet støtter du innsamlingen med 200 kroner i inngangspenger. Visesanger Louis Jacoby og mannskoret Svennerskum stiller opp gratis for å bidra med sang og musikk. I tillegg blir det utlodning, og en fin anledning til å møte nye og gamle Frithjof-venner. Håper å se deg! Ta med en venn og kom!


Hva gjør vi ellers for å skaffe penger? Vi sender søknader til fond og organisasjoner som kan tenkes å støtte tiltaket, og vi jobber med flere ideer til hvordan vi kan samle inn penger gjennom konserter, auksjoner, bedriftssponsorer med mer. Har du en idé som kan skaffe oss penger og har lyst til å hjelpe til med å realisere den? Send en e-post til ltk@kildekom.no eller erling@augland.net


Har du ennå ikke meldt deg inn som Frithjof-venn? Send en melding til erling@augland.net

Har du lyst og anledning til å gi en gave? Vi har vipps: "Frithjof 2", #513059

For vårt arbeid fikk vi Larvik kommunes Kulturpris i 2013, og vi ble tildelt Larvik kommunes Bevaringspris i 2021.

·         Vi har seilt med barnehager, skoleklasser, fritidsklubber, ferieklubber, vennegjenger, og bedrifter, og gitt de seilende kunnskap, mestringsfølelse og kontakt med naturen.

·         I over 20 år har vi gitt kommunens femteklassinger kunnskap om losing og flotte maritime opplevelser Viksfjord og på Malmøya i samarbeid med Larvik kommune og Oslofjordens Friluftsråd. 

·         Vi har presentert Frithjof II i trebåtmiljøer og kystkulturmiljøer gjennom deltakelse i stevner og seilaser og andre samlinger for lignende båter.

Satt inn 7.1.2023


Årsmøte / Generalforsamling

Årsmøte for Frithjofs Venner for driftsåret 2022, avholdes torsdag 9. mars 2023 kl. 1900.
Sted: Norconsults lokaler, "Mekken" på Langestrand. Adresse er Nedre Fritzøegate 2.
Saker som ønskes behandlet på årsmøtet må være styret i hende senest torsdag 9. februar.

Satt inn 29.12.2022


Colin Archer Havnefestival (og litt oppdatering om teknisk problem)

Som tidligere nevnt har vi hatt problemer med motoren i Frithjof. Det tok tid å få tak i kvalifisert hjelp til å bytte toppakning og litt annet "snax" med motoren. Tidlig i uka før Colin Archer Havnefestival ble motor meldt klar for testkjøring. Testkjøring i brygga gav lovende resultat, så lovende at vi la i vei til Svenner på fredags ettermiddag. En snau halv times motorkjøring ut til vi satte seil, og det samme for å ta ned seil og gå inn til Svenner, gjorde oss veldig optimistiske. Temperatur var bare oppe i 60 grader. Vi tenkte at nå er alt i orden. Men så på vei inn til Larvik lørdag formiddag skjedde det igjen. Motoren gikk varm, og resultat vann i olja igjen, så nå er vi ikke noe lenger. Nå håper vi bare på en nødløsning så vi kan komme oss til et verksted for å bytte motor til høsten.

Dette medfører at også resten av sesongen er "blåst". Dette var ikke det vi trengte nå, og vi håper vi klarer å få inn en ny motor i løpet av høst/vinter.

Men vi gjennomførte seilskøytetreff på Svenner, og vi gjennomførte arrangementet i Skotta lørdag. Med regatta, foredrag og aktiviteter på land. Geir Kløver er direktør ved Fram-museet og holdt foredrag om Fram. Det var spikkeaktiviteter for barn, og en ny generasjon skøyter ble produsert på Tollerodden. Det var premieutdeling for regatta, som ble vunnet av Jomfruen v/ Knut Nordstaa. Nummer to ble Frithjof II v/Fredrik Lange-Nielsen, og nummer tre ble Løperen v/Knut Sørensen.

Fra samlingen på Svenner fredag kveld

Fra regatta lørdag formiddag. Frithjof fikk for første gang vist fram sitt nye storseil.

Nye skøyter klare for sjøsetting

Foredrag om Fram

Litt omtale av Fram

Premieutdeling fra regatta.

F.v. Thor Ivar Gulliksen fra Frithjof, Knut Nordstaa fra Jomfruen og Knut Sørensen fra Løperen.

Satt inn 18.8.2022


Vi har seilt igjen!

LOS 300

Onsdag 18. august satte vi los ombord på "Gamle Oksøy", som kom på besøk i anledning losjubileet. På bildene ser dere Frithjof-venner, los og losoldermann sette seil. 
Skipper Fredrik manøvrerte Frithjof sikkert inntil Gamle Oksøy så losen fikk en enkel bording.

Satt inn 16.11.2021


Archer-Spelet 2021

I august ble det satt opp et Archer-spel på Tollerodden. Dette var et stykke om Colins liv og virke. To av våre medlemmer, Fredrik og Britt var med som skuespillere, og Frithjof var med som kulisse liggende fortøyd utenfor Tollerodden.

Satt inn 16.11.2021


Colin Archer havnefestival

Siste helgen i juli gjennomførte vi Colin Archer havnefestival med gjestende båter på Svenner fredag kveld og i Skotta lørdag kveld. Det ble en fin kveld på Svenner med felles rekebord.
Utseilingen fra Svenner lørdag ble humplete, og mange fikk litt ommøblert løsøre ombord. 
Med samseilas inn fra Svenner lørdag formiddag og en miniregatta på indre havn, fikk vi vist fram skøytene på en fin måte. Det var foredrag på Sjøfartsmuseet, og lørdag kveld var det uformelle sammenkomster i båtene.

Satt inn 16.11.2021


Medlemskveld

Fredag 11. juni gjennomførte vi en kveld på fjorden for medlemmer. Dette var akkurat den dagen Larvik åpnet opp litt mer og vi fikk lov til å møtes litt mer enn bare familie. 
Det blåste friskt, men vi lå på svai i Skutebukta hvor vi kom i le for vinden. Vi sang og spiste og hadde en trivelig kveld, applaus fra nærmeste hytte fikk vi også.    

Satt inn 16.11.2021


Livsminnedag, markering av Colin Archers død 8. februar 1921

8.februar 2021 var det 100 år siden Colin Archer døde. I den anledning arrangerte Stiftelsen Tollerodden kransenedleggelse ved hans statue på Tollerodden for inviterte gjester. Stiftelsen Losskøyta Frithjof II og Frithjofs Venne var representert, og Fredrik Lange-Nielsen la på vegne av disse, ned blomster for å hylle båtkonstruktøren, båtbyggeren, samfunnsbyggeren, og også poeten Colin Archer.

Det var fint vær og kaldt under seansen på Tollerodden

Fredrik Lange-Nielsen legger ned en bukett på vegne av Frithjof

Ronald forsyner seg med, er det rundstykker til suppa?

Fra venstre: Hilde Borgir, leder Tollerodden, Maya Foss Five, hovedutvalg Kultur og folkehelse VTFK, Erik Bringedal, ordfører Larvik, Jon Kristiansen, Leder Norsk Losforbund

Noen Frithjof-venner som holder sikker avstand

Satt inn 25.2.2021


Siste nytt før høsten

Det har blitt lenge mellom oppdateringer her inne i sommer. "Shame on me" for det!

Fredag 8. juni kom Frithjof tilbake til Skotta. Det ble en hektisk første uke hjemme for å få på litt maling på hyttesider og skrog, før vi skulle ha offisiell mottakelse lørdag 16. juni. Det var sendt ut invitasjoner "i øst og vest", og det var et godt knippe personer som fikk en presentasjon av det arbeidet som er utført på Frithjof.


Forsamlingen som hadde møtt frem

Einar forteller om prosjektet

Representanter for Maritime Center Fredrikstad, daglig leder Erlend Arntzen Dale og båtbygger Caspar Hillestad

Erling forteller om prosjektet i form av bilder og litt tidslinje for restaureringen

Ordfører Rune Høiseth hilser fra Larvik kommune

Einar Engen hilser fra Kulturminnefondet

Så var det tid for befaring på brygga

Styreleder i stiftelsen, Einar Andersen, i prat med båtbygger Caspar Hillestad

Noen av de som har vært sentrale, båtbyggere, styremedlemmer, dugnadsfolk, økonomisk bidragsyter og ordfører.

Hovedpersonen stråler...

...og har pyntet seg med "stor flagging".
 

Foto: Vigdis M. Amlie

Tiden videre utover sommeren og starten på høsten har vi brukt til å få på flere maling- og oljestrøk. Dekket fikk noen runder med rå linolje blandet med terpentin, og litt antiparasitt. Deretter ett strøk trekkfastolje. Skrog har fått ett strøk til med linoljemaling. Hyttesider og forluke har fått hvite sider og grå topp som før, alt i linoljemaling nå. Den nye hytta har fått linoljemaling også innvendig. Fenderlister, rekker, rorkult og styrebrønnkarmer har fått en blanding av Ravilakk og Benarolje. Innvendig har vi fått på plass mye av "kontoret", dassen, garnering og køyer, og snart er byssa ferdig. Annet teknisk utstyr og elektrisk har vi ikke begynt på enda, men nå er det ingen flere turer så vi har høsten og vinteren til resten av "kosearbeidet".

Satt inn 18.9.2018


Hvordan går det med skøyta vår?

Ja, jeg skjønner hvis noen lurer. Det legges jo oppdateringer på facebook, men nå har noen sparket meg på leggen og bedt om at noe legges her også.
NB! Det er ganske mange ekstra klikk å gjøre bildene klikkbare, så det gjorde jeg ikke denne gangen.

En grov status er at det har dukket opp dårlig ved etterhvert som det er plukket i båten. Derfor er også budsjettet overskredet / oppjustert flere ganger. Det ble ganske mange bord i huden som måtte byttes, og det var spantetopper som var dårligere enn antatt.
Vi trenger mere penger, så den som har en rik onkel kan gjerne markedsføre oss. Vi trenger en drøy million ekstra. Og nå har vi fått Vipps, så det er enkelt å slenge over en slant.

Uke 34, hytta er tatt av

Uke 41, bjelker fordekk

Uke 43, hudbord monteres

Uke 44, mastehullet laget

Uke 45, dekkskne til bjelke akterkant salong

Uke 46, mere hudbord

 

Uke 47, stikkbjelker for hytta

Uke 49, alle bjelker er på


Uke 1, et kne festet med einernagler

Uke 4, hytta er i produksjon

Uke 6, et fint, grodd dekkskne

Uke 7, nedgangen kommer på plass

Uke 9, ny luke på fordekket er ferdig

Uke 9, vi løfter inn motoren

Uke 9, vi løfter inn motoren

Uke 9, vi løfter inn motoren

Uke 9, vi fjerner drev

Uke 9, det blir så fint

Uke 9, båtbyggeren jobber med rekkestøtter

Uke 10, det jobbes med dollbord

Satt inn 13.3.2018


Siden er oppdatert av webmaster 21-sep-2023